Bladerdeegpizza met zure room, gegrilde groenten en gekookte ham

Ingrediënten (1 pizza):

  • 1 vel bladerdeeg
  • 150 g zure room
  • 6 groene asperges
  • 1/2 courgette
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • Citroenschil van 1/2 citroen, geraspt
  • Olijfolie
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gedroogde basilicum
  • Zwarte peper
  • Optioneel: 2 plakjes gekookte ham

Bereidingswijze:

  • Verhit de oven op 220°C.
  • Rol het vel bladerdeeg uit en prik er voorzichtig gaatjes in met een vork.
  • Schil ondertussen de asperges met een dunschiller en snijd het uiteinde eraf. Snijd de courgette in schijfjes van +/- 0,5 cm.
  • Breng een pot met water aan de kook. Blancheer de courgetteschijfjes gedurende 2 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Doe de asperges in het kokende water en laat 5 minuten koken. Zet vervolgens het vuur af met laat de asperges in het kookwater totdat ze beetgaar zijn (10 à 15 minuten).
  • Verhit een grillpan op een hoog vuur en bestrijk het oppervlak met olijfolie. Grill de uitgelekte courgetteschijfjes aan beide zijden. Kruid met de zwarte peper, oregano en basilicum.
  • Giet de asperges af en laat even uitlekken. Druppel er wat olijfolie over en grill kort in de hete grillpan. Kruid met zwarte peper.
  • Meng de look en citroenschil met de zure room. Bestrijk het mengsel op de uitgerolde bladerdeeg.
  • Beleg vervolgens met de gegrilde groenten.
  • Scheur eventueel de gekookte ham in grove stukken en beleg er de pizza mee.
  • Bak de pizza gedurende 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.