Ingrediënten:
- 200 g plantaardige margarine, op kamertemperatuur
- 170 g kristalsuiker
- 4 eieren
- 190 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- Rasp van 1 geboende citroen
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed een cakevorm met een vel bakpapier of vet de vorm in.
- Mix de margarine met een handmixer tot een smeuïge massa. Voeg de suiker toe en mix dit nog 3 tot 5 minuten lang door tot een romig en luchtig botersuikermengsel ontstaat.
- Voeg al mixend één voor één de eieren toe aan het botersuikermengsel. Wacht met het toevoegen van een volgend ei, totdat het vorige ei goed is opgenomen in het beslag.
- Roer in een andere kom de bloem en bakpoeder door elkaar. Voeg dit al mixend toe aan het beslag. Mix daarna de vanillesuiker en citroenrasp er nog kort door.
- Spatel het beslag in de cakevorm en bak de cake in ongeveer 60 tot 75 minuten (afhankelijk van oven) goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de cake goed afkoelen.
Bewaartip: De cake is ongeveer 5 dagen houdbaar in een koekblik of trommel. Luchtdicht verpakt is de cake 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Serveertip: Serveer eens met een eetlepel Griekse yoghurt, naar smaak gemengd met confituur. Serveer ook eens met een eetlepel honing/esdoornsiroop.
Nota: Voor de diabeten: U kan de suiker ook vervangen door een bakbestendig zoetstof, zoals Tagatesse (Damhert). U dient 85g Tagatesse te gebruiken in de plaats van 170g suiker in dit recept.
Gebaseerd op: Receptenboek ‘Een beetje minder kalium & zout’ van Eva Anne Hartman & Manouk Dam